Bouwend Nederland: nog lang geen sprake van daling van grondstofprijzen in Nederland

Bouwend Nederlandnog geen daling van grondstofprijzen in Nederland

Door ontwikkelingen in China en de VS dalen de prijzen van termijncontracten en lijken de grondstofprijzen te dalen. Maar in Nederland is daar nog helemaal geen sprake van, vertelt Jan Kets, adviseur en voormalig bestuurslid van brancheorganisatie Bouwend Nederland aan Vastgoedjournaal.

“Of de grondstofprijsdaling op de Nederlandse markt al te merken is? Totaal niet. Het is een feit dat er op de termijnmarkten een daling is, en die is substantieel, maar op de (woning)bouwmarkt in Nederland is te weinig van één materiaal nodig om die daling te merken.” Volgens Kets is er veelal niet zo zeer een grondstofprobleem, maar eerder een probleem binnen de verwerkingscapaciteit. “Ijzererts moet in een hoogoven gesmolten worden en vervolgens wordt het dan op allerlei manieren verwerkt. Hout kan gewonnen worden in een bos, maar moet door een zagerij heen voordat het bruikbaar is. Dáár zit het probleem.”

Tijdens corona zijn een aantal hoogovens gesloten. Er was toen ingespeeld op vraaguitval, maar die kwam niet. Vervolgens ging China extra door met bouwen en daar zag je een explosie in vraag naar staal. Sinds 9 weken is de staalindex in Nederland stabiel. Kets: “Alleen is hij stabiel op zijn top. Het is geen enkele punt gezakt.”

Hetzelfde geldt voor hout. Hout is volgens de index niet goedkoper geworden. Alleen bij plastic zijn er wekelijkse fluctuaties met een tendens naar beneden. “Maar dat is niet genoeg om van een daling naar normaal te spreken.”

Bouwcontracten
Verder zijn de bouwcontracten relatief star. Kets: “Tijdens de onderhandelingen wordt er in een contract gezocht naar ruimte  voor compensatie van onverwachte extreme stijgingen. Daarentegen concurreren bouwers onderling stevig op prijs. Dit betekent dat als er een daling komt, je dat meteen in de prijs terug zal zien. Over dalingen hoeven opdrachtgevers zich dus geen zorgen te maken. ”

Bouwend Nederland vindt dat de ontwikkelingen in China en de VS op de middellange termijn wel hoop brengt: “China is de grootste staalproducent, maar tegelijk ook de grootste staalgebruiker ter wereld. Als zij minder gebruiken, gaat de prijs hier ook stabiliseren en krijgen wij ook een daling. Het is dan mogelijk dat er in 2022 voorzichtig wat beweging naar beneden gaat. Maar dit jaar wordt dat niet verwacht.” Prijsdalingen voor hout worden eveneens dit jaar niet verwacht.

Bron: Vastgoedjournaal