,

Ontwikkelaar Fashion OutleTT Assen en huidige winkeliers lijnrecht tegenover elkaar

Ontwikkelaar Fashion OutleTT Assen en huidige winkeliers lijnrecht tegenover elkaar

Beleggers en retailers: “geen nieuw outlet centrum in Assen”

Het outletcentrum dat gemeente Assen van plan is te bouwen en andere outletplannen vormen de druppel die de emmer doet overlopen voor de winkeliers van Nederland.

Dat stellen IVBN, Detailhandel Nederland en Inretail. Met de drie reeds bestaande outletcentra in Lelystad, Roozendaal en Roermond kunnen de Nederlandse consument en de toegestroomde toeristen volgens de belangenverenigingen met gemak bediend worden. Naast het outletcentrum in Assen staan er centra gepland in Halfweg (The Style Outlets), Zevenaar en Winschoten (Factory Outlet Center) en Zoetermeer (Holland Outlet Mall).

De komst van ieder nieuw outletcentrum heeft grote nadelige gevolgen voor omringende gemeenten, stellen ze. Uit het rapport dat gemeente Assen en provincie Drenthe presenteerden blijkt dat het plan voor het outletcentrum hetzelfde aantal vierkante meters winkel beslaat als de huidige winkelleegstand in de binnenstad van Assen.

Als gevolg van teruglopende bestedingen, een overaanbod van winkels, de opkomst van internetshoppen en bevolkingskrimp in bepaalde delen van ons land staat de fysieke winkelmarkt zwaar onder druk. Medio 2015 bedraagt de leegstand gemiddeld 9 procent, terwijl deze in 2013 nog 6 procent was. Winkeliers, beleggers en overheden hebben op nationaal niveau hun krachten gebundeld en werken onder de noemer van de Retailagenda gezamenlijk aan het toekomstbestendig maken van retail.

Sieuwerd Ermerins, beleidsadviseur van beleggersvereniging IVBN, stelt dat Nederland zuinig moet zijn op de huidige fijnmazige detailhandelsstructuur. ‘We willen de consument een aantrekkelijk winkelaanbod bieden. Nieuwe winkels moeten zoveel mogelijk ingepast worden in bestaande winkelgebieden.’ Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland, noemt de plannen die boven de markt hangen ‘niet verantwoord’. ‘

De komst van een nieuw outletcentrum heeft vooral een nadelig effect op de kledingbranche. Deze bevindt zich voornamelijk in de binnenstad. Sietske van der Linden van de branchevereniging voor mode, wonen en sport Inretail, legt uit: ‘De komst van het outletcentrum buiten de kern van Assen heeft niet alleen een negatief effect op de economische weerbaarheid van Assen, maar op alle in de regio gelegen binnensteden, tot aan die van de stad Groningen.’

Provincies en gemeenten zouden beter kunnen kiezen voor een sterke profilering van de binnenstad, gebaseerd op de onderscheidende, karakteristieke eigenschappen van de gemeente. Zo koos Geleen recent voor een profilering gericht op ouderen.


 

Een dag eerder werd het eindrapport in opdracht van de gemeente Assen bekend.  

Projectontwikkelaar Raymond Coronel is blij met de uitkomsten van een onderzoek naar de effecten van een outletcenter bij Assen. Het rapport toont volgens hem aan dat de negatieve invloed op het winkelcentrum in Assen ‘alleszins meevalt’.

Coronel noemt zijn plan . Het zal volgens onderzoekers 1,6 miljoen bezoekers trekken die binnen een straal van zestig minuten rijden van Assen wonen. Daarbij komen nog eens een half miljoen toeristen.

Einde van zoektocht
De aanleg van de nieuwe afslag Assen-Zuid betekende voor Coronel het einde van een zoektocht naar de meest geschikte locatie. Dat zei hij gisteravond tegen raadsleden uit Assen en statenleden in het stadhuis in Assen.

Samenwerking met binnenstad
De plannen voor een outlet bij het TT Circuit leidt tot veel weerstand bij binnenstadswinkeliers. Maar Coronel hoopt in de toekomst samen met hen activiteiten te ontwikkelen om de aantrekkingskracht van Assen te vergroten.

‘Outlet Winschoten is veredeld winkelcentrum’
Ook in Winschoten zijn er plannen om een outlet te bouwen. Maar Coronel maakt zich daar geen zorgen over. Volgens hem is dat plan niet meer dan een veredeld winkelcentrum, waar echte outlet winkels niet komen.

‘Outletcentrum open in 2018’
De projectleider heeft goede hoop dat het winkelcomplex binnen enkele jaren kan openen. “Als het aan ons ligt opent in april 2018 het outletcenter bij het TT Circuit.”

De belangrijkste conclusies van het Onderzoek Factory Outlet Center in Assen in Kader van Ladder voor Duurzame Verstedelijking zijn:

Op basis van ons onderzoek, kunnen wij concluderen dat als het gaat om de houdbaarheid van het voorliggende initiatief in het kader van de LvDV, onze verwachting is dat het initiatief voldoende houdbaar is om een bestemmingsplanherziening die het initiatief mogelijk maakt, in gang te zetten:

  • Trede 1 : De regionale behoefte is vastgesteld en de impact op de omliggende retail in beeld gebracht
  • Trede 2 : Er zijn geen alternatieve locaties in stedelijk gebied beschikbaar die de vestiging van FOC-Assen kunnen faciliteren
  • Trede 3 : De locatie is goed ontsloten voor alle middelen van vervoer.

Bekijk hier het onderzoeksrapport over de komst van het outletcenter.


 

Bronnen: www.vastgoednieuws.nl, Gemeente assen & www.rtvdrenthe.nl