, ,

Winkelcentra transactievolume stijgt

winkelcentra-taxatie-bedrijfstaxatie-taxateur-zakelijk-vastgoed

Grootste deal in de eerste zes maanden kwam op het conto van Wereldhave, dat voor 730 miljoen euro negen Nederlandse winkelcentra van Klépierre kocht.

Het transactievolume op de Europese winkelbeleggingsmarkt is het eerste halfjaar uitgekomen op 26 miljard euro, 28 procent meer dan medio 2014. In de tweede jaarhelft worden meer trophy assets aangekocht.

Dat schrijft JLL in een halfjaaroverzicht. De groei is vooral te danken aan een fors groter aantal beleggingstransacties in kleinere retailmarkten als Finland, Portugal en Tsjechië. Deze landen figureren in de top-10 van grootste beleggingen in de eerste jaarhelft.

‘De robuuste groei was mogelijk omdat alle landen hebben bijgedragen’, aldus Jeremy Eddy, international director Retail Capital Markets bij JLL. JLL begeleidde zelf in het eerste halfjaar voor 4,5 miljard euro aan winkelbeleggingen.

Ten opzichte van vorig jaar waren er minder grote portefeuilletransacties van 1 miljard euro en meer. Grootste deal in de eerste zes maanden kwam op het conto van Wereldhave, dat voor 730 miljoen euro negen Nederlandse winkelcentra van Klépierre kocht. De meeste kopers zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, met Multi-moeder Blackstone als meest actieve partij. Volgens JLL begint ook Zuid-Afrika een serieuze geldschieter te worden.

JLL stelt dat steeds meer partijen hun entree op de Europese retailmarkt maken middels joint ventures, fusies of overname met en van bestaande beleggers. Deze joint ventures en nieuwe fondsen zijn mogelijk door agressief opererende internationale private equity-investeerders, aldus Eddy. Hij verwacht in de tweede jaarhelft en in 2016 meer aankopen van trophy assets in de high streets. Als voorbeeld noemt hij de recente aankoop door Pontegadea – het vastgoedbedrijf van Inditex-oprichter Amancio Ortega – van Primark-winkels in Oxford Street in Londen en Gran Via in Madrid.

bron: vastgoedmarkt.nl


Taxateur Zakelijk Vastgoed is een online bedrijfstaxatie tool om snel een indicatieve prijs te ontvangen aan de hand van uw aanvraag. Taxateur Zakelijk Vastgoed zoekt bij uw aanvraag de juiste gecertificeerde Register Taxateur of team van gecertificeerde Register Taxateurs. Taxateur Zakelijk Vastgoed zal aan de hand van uw aanvraag zo spoedig mogelijk contact zoeken en een officiële offerte op maat op te stellen. De Taxatie Tool is geheel vrijblijvend.